На запит Державного агентства лісових ресурсів України 18.07.2024 р. проєкт SFI організував круглий стіл експертів з лісової політики для обговорення законопроекту «Про залучення інвестицій та економічне стимулювання впровадження заходів з лісорозведення та здійснення лісовпорядкування», а саме для вивчення обґрунтування та ефективності запланованого правового регулювання у світлі процесу європейської інтеграції. Законопроект був розроблений на виконання Указу Президента України № 228 від 07.06.2021, а також Плану дій Уряду України до 2023 року і на сьогодні, після отримання зауважень від зацікавлених міністерств та відомств, знаходиться на доопрацюванні у Державному агентстві лісових ресурсів України. У світлі напруженої бюджетної ситуації та дефіциту рамкових умов зацікавленість у подальшій розробці цього законопроекту видається обмеженою; у круглому столі взяли участь лише близько 15 представників лісової адміністрації та лісівничої науки.

Олег Сторчоус, експерт з лісового права проєкту SFI та юрист, представив доповідь «Стан економічного стимулювання лісового господарства в Україні – потреби та варіанти покращення». Він звернув увагу на деякі ключові проблеми у розвитку лісового господарства, зокрема, недостатнє державне фінансування заходів, що виходять за рамки звичайного ведення лісового господарства (наприклад, лісорозведення та надання соціальних та екологічних послуг), а також надмірну бюрократію. Сторчоус описав п’ять типів економічних стимулів, запропонованих законопроектом. Він підсумував, що Україні не вистачає комплексної, ефективної законодавчої підтримки економічних стимулів для лісорозведення, особливо для приватних землевласників. «Лише комплексний та системний підхід до правового регулювання економічних стимулів у поєднанні з надійними фінансовими механізмами забезпечить значний розвиток лісорозведення на національному рівні».

Під час дискусії представники проєкту Світового банку, який займається питаннями ціноутворення та торгівлі квотами на викиди вуглекислого газу в Україні, висловили свою зацікавленість у поточній дискусії щодо фінансових засобів для розвитку лісового господарства у світлі позитивного впливу розширення лісових масивів на цикл викидів CO2.

Далі Дірк-Роджер Айзенхауер, експерт проєкту SFI, керівник Центру компетенції з питань лісу та лісового господарства у Федеральній землі Саксонія, Німеччина, говорив про «Сприяння та економічне стимулювання екологічно та функціонально орієнтованих лісогосподарських заходів та лісорозведення». Він підкреслив важливість конкретної стратегії лісової політики як основи для будь-якого заходу з розвитку лісового господарства, а головне – достатнього державного фінансування. У своїй презентації Айзенхауер обговорив переваги та недоліки торгівлі вуглецевими сертифікатами порівняно з податком на викиди CO2, як це існує в Німеччині. Хоча позитивний вплив на навколишнє середовище від використання податку на викиди CO2 здається очевидним, рамкові умови для торгівлі вуглецевими сертифікатами ще не встановлені в достатній мірі. Участь у схемах торгівлі вуглецевими квотами вимагає значних адміністративних зусиль, які можуть забезпечити лише великі власники лісів. Що стосується добровільної торгівлі вуглецевими сертифікатами, Айзенхауер знову вказав на потребу в достатньо консолідованих рамкових умовах.

З огляду на амбітні плани щодо лісорозведення, підсумовує Фолькер Зассе, керівник проєкту SFI, малобюджетні підходи, такі як природна сукцесія, можуть бути прийнятною альтернативою, за умови, що будуть законодавчо закріплені відповідні норми щодо зміни землекористування.Під час дискусії Віталій Сторожук, національний координатор проєкту SFI, звернув увагу на необхідність фундаментального стратегічного планування як важливої передумови для будь-яких планів розвитку лісового господарства, зокрема, для комплексної програми лісорозведення.

Презентація Статус-кво економічного стимулювання лісового господарства в Україні – потреби та варіанти покращення

Презентація Сприяння та економічне стимулювання екологічно та функціонально орієнтованого ведення лісового господарства та відтворення лісів
Відео заходу